Kuşadası , ülkemiz turizmi açısından son derece önemli bir yere sahip olmakla birlikte gerek doğal güzellikleri gerekse tarihi dokusuyla hem yerli hem de yabancı turistlerin uzun yıllar boyunca kültür ve deniz turizmini aynı anda yaşadıkları sahil beldelerinden biridir.Ayrıca Selçuk ve Didim’e olan yakınlığı nedeniyle yaklaşık olarak 50 km çapında bir alan içerisinde gezip görebileceğiniz bir çok antik kent ve keyifli vakit geçirebileceğiniz mekanlar da görebilirsiniz.Biz de izmir havalimanı kuşadası transfer ekibi olarak sizin için gezip görebileceğiniz bir kaç mekan ve ilginizi çekebilecek yerler önereceğiz.
1 – Selcuk
Kuşadasına gelip de Selçuk’u görmeden gitmek olmaz . Ancak güne mutlaka sıkı bir köy kahvaltısıyla başlamanızı öneririz . Zira yorucu bir gün sizi beklemektedir . İlk tercihiniz mutlaka Efes Antik Kent olmalıdır ve sırasıyla St.John Kilisesi,Artemis Tapınağı,Selçuk Kalesi,Ayasuluk Tepesi,Hadrian Tapınağı ve Celsus Kütüphanesi size kısa bir tarih yolculuğu sunacaktır .
Meryem Ana
Doksanlı yılların sonuna doğru Papa IV. Paul tarafından Katolik Hristiyan dünyası için resmi bir Hac merkezi olarak ilan edilen Meryem Ana Evi, son zamanların en yoğun ziyaret yerlerinden biri haline gelmiştir.Sadece Hac niyetiyle seyahat edenleri değil,aynı zamanda günübirlik turistik amaçlarla da ziyaret edilen ve ziyaretçileri de büyülü atmosferiyle etkilemektedir. Hristiyan dünyasında 15 Ağustos günü Hz.Meryem’in gök yüzüne yükseldiğine inanılır ve bu nedenle de Meryem Ana Evinin bahçesinde geleneksel olarak her yıl bu tarihte ayin düzenlenir.
Meryem Ana Evi ; tarihi, kültürel, arkeolojik, sanatsal dokularıyla son zamanların en çok rağbet gören Efes antik kenti yakınlarında, Bülbül dağının zirvesinde yer almaktadır. Aziz Yuhanna’nın kendi incilinde de belirttiği üzere, Hz. İsa annesi Meryem’i ve en çok sevdiği havarisi Yuhanna’yı birbirlerine emanet etmiştir. Hz. İsa’dan sonra,Aziz Yuhanna Meryem Ana’yı da alarak Efes dolaylarına gelmiştir. Elde edilen bazı diğer buluntular ışığında da, Meryem Ana’nın Efes’e geldikten sonra burada yaşadığına inanılmaktadır.
Nasıl Gidilir?
Kendi özel aracınızla gidebileceğiniz gibi, Kuşadası’ndan dolmuş kullanarak Selçuk’a, Selçuk’tan da taksi kullanarak Meryem Ana Evi’ne ulaşabilirsiniz (Selçuk-Meryem Ana Evi 9 km). Kuşadası’ndan Meryem Ana Evi’ne direk araç yoktur.
Şirince Köyü
Şirince İzmir’in Selçuk ilçesine 8 km mesafede tarihi dokusunu bozmadan günümüze kadar uzanan bir köydür.19.yüzyılda incir üretimi yapan 1800 haneli bir rum köyü idi.1923 yılında Yunanistan Türkiye Nufüs mübadelesinin ardından buradaki rumlar ayrılmış ve buralara mübadele ile gelen Türkler yerleştirilmiştir.
1950 yıllarda 2000 ile 3000 kişinin yaşadığı köy nüfusu şehir hayatı ve diğer sebeplerden dolayı 700 e kadar düşmüştü 1990 yıllarının başlarında artan turizm Şirince köyünede hareket getirdi Köy tamamen eskiye dönüş yapmış durumda şarap üretimi artmış köy içinde pansiyon,şarap evleri,restoranlar hizmet vermeye başlamıştır.
Şirince evleri koruma altına alınmıştır,orjinaline sadık kalmak kaydıyla yeniden inşaa edilmiştir.Köyde bulunan birçok eski konut Anıtlar Birliğinden alınan izinle yeniden aslına sadık kalmak şartıyla yeniden inşaa edilmiş olup restoran,kaferterya ve pansiyona çevrilip hizmet vermektedir.
Şirince köyüne ulaştığınızda köy merkezinde bulunan pazar sokağı ve çevresinde sıralanmış neredeyse her sokakta hediyelik eşya dükkanları,şarap evleri,ve restoranlar yer almakta.Meyva şaraplarıyla ünlü olan Şirince köyündeki halk yoğun ilgiden dolayı neredeyse tümü esnaf olmuş durumda köy ekmeği,zeytin yağı,sabun,ev yapımı şarap vb gibi ürünleri sokak aralarında pazarlamaya çalışmaktalar.
Şirince’ye ulaştığınızda Rum kilisesini görmeden gitmeyin köyü hakim yerden gören yamaçlardaki restoran evlerin bahçesinde yemek veya kahvaltı yapabilir çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Nasıl Gidilir?
Şirince köyüne Selçuk’tan özel araçınızla 15dk yolculuktan sonra ulaşabilirsiniz yol son derece dik virajlı ve dar olup ilk defa gidecek olanların dikkatli olması gerekmektedir.Kuşadası ve civar yerlerden gelicek olan kişiler Selçuk ilçesine ulaştıktan sonra terminalden kalkan Şirince köyü dolmuşları ile rahatça ulaşabilirler.